![© Libby A. Bakerlicencja: Creative Commons](/media/lib/1/1170847764_219229-8f6f0ae4d27a61ecd65de4ce135deaba.jpeg)
Tkanina wiecznie pachnąca
7 lutego 2007, 11:26Naukowcy z Philadelphia University pracują nad włóknami i materiałami trwale nasączonymi zapachami. John Pierce, profesor psychologii, uważa, że można by w ten sposób stworzyć przyjemnie pachnące koce lub pościel, odświętnie poperfumowane ubrania czy wreszcie niemal bezwonne stroje gimnastyczne.
![](/media/lib/121/n-gazety-19610a5fe83f987db468e2810ff9bd2d.jpg)
Skany obrazu Picassa ujawniły stronę z gazety i drugą kompozycję
6 czerwca 2018, 11:50Za pomocą skanowania w podczerwieni wykazano, że pod obrazem "Matka i dziecko nad morzem" Pabla Picassa znajdują się inna kompozycja oraz strona francuskiego dziennika Le Journal z 18 stycznia 1902 r.
![](/media/lib/150/n-pilot-259d680c7d6cc109f86caa6f585ded64.jpg)
Oglądanie telewizji a konflikt z prawem
18 lutego 2013, 18:50Dzieci, które oglądają najwięcej telewizji, jako dorośli z wyższym prawdopodobieństwem wchodzą w konflikt z prawem.
Łatwiej znaleźć DNA terrorysty
5 marca 2007, 12:11Naukowcy opracowali technologię, która pozwala, na podstawie fragmentów DNA pozostałych na odłamkach bomby, zidentyfikować osobę, która ją skonstruowała. Jest to o tyle trudne, że, jak mówi Stefanie Kremer z Michigan State University: podczas detonacji wytwarzane są bardzo wysokie temperatury. Niszczą one pozostawiony na bombie DNA.
![](/media/lib/313/n-szarytki-45ebf67dca0733eef349c38ae592e1e3.jpg)
Odważna czy nieśmiała - zawsze taka sama
29 czerwca 2018, 11:07Samice fok szarych (szarytek) mają niezmienną osobowość.
![](/media/lib/154/n-temple-archerfish-acuity-test-3960a08dea530db454ea9d9e19997a64.jpg)
Ryba na badaniu ostrości wzroku
22 marca 2013, 12:10Toxotes chatareus, słodkowodna ryba z rodziny strzelczykowatych, przeszła na Uniwersytecie Bristolskim badanie ostrości wzroku. Biolodzy chcieli w ten sposób sprawdzić, w jaki sposób myśliwemu udaje się strącić strumieniem wody drobne owady, które w dodatku znajdują się naprawdę daleko od niego.
Bakterie oporne na bakteriofagi
23 marca 2007, 15:37Naukowcom udało się znaleźć sposób na ochronę kultur bakterii wykorzystywanych do produkcji serów przed atakiem niszczących je wirusów. Odkrycie oznacza, że przemysł spożywczy będzie ponosił mniejsze straty, ponieważ rzadziej będzie się zdarzało, że mleko, które miało stać się serem, skończy jako zepsute mleko.
![](/media/lib/315/n-tuftsmaterial-965c05d60b1b1edc4eb568e7f7c75d78.jpg)
Nowy materiał porusza się w reakcji na światło
25 lipca 2018, 11:15Na Tufts University stworzono magnetyczne kompozyty elastomerowe, które poruszają się w różny sposób w odpowiedzi na światło. Z takich materiałów można by produkować wiele różnych urządzeń, od prostych silników i zaworów po ogniwa fotowoltaiczne samodzielnie kierujące się w stronę światła słonecznego.
![](/media/lib/156/n-ceramika01-e992a5f7f6d219ad99087282fe2bd425.jpg)
Ludzie zaczęli wytwarzać ceramiczne pojemniki, by gotować ryby?
11 kwietnia 2013, 10:18Plemiona zbieracko-łowieckie z okresu ostatniego zlodowacenia wytwarzały gliniane garnki, by gotować w nich ryby.
![© Jon Sullivan](/media/lib/6/1176801659_912946-983e737674fcb7a52ef5ee9f949a3617.jpeg)
Naturalne komputery kwantowe
17 kwietnia 2007, 09:15Biofizycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley wykazali, że rośliny wykorzystują obliczenia kwantowe – wnioskowanie na podstawie gęstości prawdopodobieństwa – podczas przeprowadzania fotosyntezy. W ciągu sekundy rośliny na Ziemi absorbują około 1017 dżuli energii.